BaTuHaNn
Administrator

Kas yapmak her erkeğin aklından en az bir kere geçmiştir. Kimisi maddi imkansızlıklar sebebiyle, kimisi de zamanı olmadığı için bu hevesten vazgeçmiştir. Zaman yoksunluğu ile ilgili diyebilecek pek bir şeyimiz olmasa da, maddi imkansızlıklar çeken bireyler için güzel bir haberimiz var.
Vücut geliştirme sporunun en güzel yanı, ister spor salonunda ister sokakta ister evde vücut geliştirme antrenmanları yapabiliyor olmak. Evde aletlerle kas geliştirme konusunda başarılı olabileceğiniz gibi, yalnızca vücut ağırlığı ile kas yapabilirsiniz.
Vücut geliştirme antrenman programı, kişinin kilo, boy ve sağlık durumu gibi çok önemli bilgilerle beraber verildiğinde daha faydalı olacaktır. Bu yüzden bu makalemizde bir vücut geliştirme antrenman programı paylaşmayacağız.

Spor salonlarında, sokaklarda ya da evlerde vücut geliştirme ile uğraşıyorsanız ya da böyle bir hedefiniz varsa, bazı şeyleri doğru yapıp yapmadığınızı sorgulamalısınız. Çünkü çoğu zaman yanlış yapılan bir hareket bile birçok emeğinizin karşılıksız kalmasına neden olabilir. Kas geliştirme, vücudunuzla ve direkt olarak sağlığınızla alakalı olduğu için, hata yapma olasılığını düşürmeniz faydalı olacaktır.

Isınmadan spor yapmak, hele ki vücut geliştirme gibi kaslar üzerinde yapılan bir spor yapmak oldukça tehlikeli. Yerden alınan küçük bir ağırlık bile kalıcı bir şekilde rahatsızlanmaya sebebiyet verebilir! Bu noktada ısınmak çok önemli. En az yirmi dakikanızı ısınmaya verin, emin olun hiçbir şey kaçırmazsınız!
2. Beslenmenizden ödün vermeyin.
Kas geliştirme sporu ile uğraşan insanlar için oldukça hassas bir konu. Eğer zayıfsanız, kilo almanız, kiloluysanız, kilo vermeniz gerekebilir. Eğer kilo almak amacınız varsa,. 3. Dinlenme sürelerine dikkat edin.
Setler arasında kendinize bir dakika süre verin ki kaslarınız dinlensin. Bunu hafif antrenmanlarda kırk beş saniyeye düşürebilirsiniz. Elbette en önemlisi, ilk başlarda bir gün antrenman yapıp bir gün dinlenmek. İlerleyen süreçlerde hedeflerinize göre vücut geliştirme programı çerçevesinde kendinize dinlenme ve antrenman günleri oluşturabilirsiniz.
4. Mücadeleden kaçınmayın.
Eğer kas geliştirme amacını yeni edinip işe koyulmayı planlıyorsanız, unutmayın; ilk birkaç hafta çok yorulacaksınız. Kaslarınız oldukça ağrıyacak ve belki de birkaç antrenmanın ardından vazgeçeceksiniz. Eğer mücadeleden vazgeçerseniz, vücut geliştirme arzunuz yarım kalacak. Mücadeleci olun ve o birkaç haftayı, güzel bir amaç uğruna hafif ağrılarla geçirin!
5. Motivasyonunuzu yüksek tutun.
Bir üstteki maddeyle bağıntılı. Vücut geliştirme arzusu duyuyorsanız, motivasyonunuz yüksek olmalı, vazgeçmeye meyilli olmamalısınız! Eğer vücut yapmak istiyorsanız, üç ya da dört ay sonraki görünümünüzü hayal edip, yaptığınız spora sıkı sıkıya sarılın!
6. Su içmek hayati önem taşıyor.
Egzersizler sırasında bol bol su ve doğal olarak mineral kaybedersiniz. Su içerek kaybettiğiniz su ve mineralleri geri depolarsınız. Elbette suyu da yudum yudum içmeniz gerekiyor. Aksi taktirde şişkinlik hisseder ve çabuk yorulursunuz.
7. Programlı çalışın.
Rastgele çalışmak size hiçbir fayda sağlamaz. Haftayı bölgesel çalışmalara bölün; Pazartesi kol ve omuz çalışıyorsanız, Çarşamba günü göğüs ve karın çalışın. Bu tamamen örnek, istediğiniz gibi bölebilirsiniz.
8. Sadece tek bir bölge üzerine yoğunlaşmayın. Vücut geliştirme hevesiyle işe koyulan bireyler arasında yapılan en büyük hata bu; tek bir bölgeye yoğunlaşmak. Sadece omuz ya da göğüs çalışarak fit ve güzel görünen bir vücuda sahip olamazsınız. Her yerde görmüşsünüzdür; üst tarafı şişkin, bacak kısmı oldukça zayıf vücut geliştirme ile uğraşan bireyleri… Sizce hangisi daha iyi olur? Tüm vücudun dolgun ve kaslı görünmesi mi, yoksa yalnızca bir bölgenin kaslı görünmesi mi? Aynı zamanda tek bir bölgeyi çalıştırmak, o bölgenin çok hızlı bir şekilde şekillenmesini sağlamaz. Vücut bir bütündür, bütüne uygun hareket etmeniz gerekecektir!